Omschrijving  Turbé, omgeving van Le Rocher. Geschreven door directeur Jean Dieubenit Decimi. 

1 – Geografische beschrijving

Turbé is een gebied van de gemeente Croix-des-bouquets, gelegen in de 2de sectie van Petit-bois.
Om Turbé te bereiken ga naar Turbé Croix-des-bouquets, men neme de nationale weg ft 4, vervolgens: stadscentrum Croix-des-bouquets * co + Michaud + Jumecouft + Latremblay.
Aangekomen op Latremblay 12, vindt u een kruispunt en gaat u rechtsaf (Turbé is gelegen op 5 minuten vanaf het kruispunt).
Met de auto ligt Turbé op ongeveer 20 minuten van het stadscentrum van Croix-des-bouquets.

2 – Begrenzing van Turbé

Turbé is onderverdeeld in verschillende districten: Payrard – Duline – Pierroux – Gaman – Terre blanche – Babaco – Rampe – Janc – La Hatte en Lisière.
3 – Belangrijkste activiteiten

De economie van Turbé rust op de landbouw, met andere woorden, de landbouw is de belangrijkste economische sector van de zone.
In het gebied is echter momenteel sprake van een periode van droogte waardoor landbouw niet langer voedsel zelfvoorzienend is en heeft als direct gevolg het kappen van fruitbomen en de verkoop van dieren.

4 – Religie

Alle inwoners van Turbé hebben een religieuze overtuiging. De meest voorkomende religies in Turbé zijn: Katholicisme, de Voodoo en het Protestantisme. Dit gezegd hebbende zijn er enkele katholieke kerken, Peristylium (Voodoo tempels) en protestantse kerken.

5 – Opleiding

Gegeven de economische problemen die zich voordoen in Turbé, heeft dit nadelige gevolgen voor het onderwijs. Ouders hebben niet de middelen voor de opleiding van hun kinderen. Er is slechts één nationale school in het gebied. Het kan zelfs niet 1/8 deel van de kinderen ontvangen die onderwijs nodig hebben. De paar particuliere scholen die er zijn, zijn niet betaalbaar vanwege hun hoge kosten. Dat is waarom er legioenen kinderen geen kans hebben om naar school te gaan, en anderen die begonnen zijn, maar helaas het niet hebben kunnen volhouden.

 1. Sanitaire omstandigheden

De bewoners van Turbé beschikken niet over veilige sanitaire omstandigheden.
De bevolking heeft geen toegang tot drinkwater, er is niet genoeg latrine, dat gezegd hebbende, de kinderen doen hun fysiologische behoeften overal, in bergen van vuilnis dat overal bezaaid in het gebied ligt. Kortom, in Turbé wordt de volksgezondheid echt bedreigd. Het ergste is dat er geen gezondheidsinstelling is die op één of andere manier de meest behoeftigen helpen kan. Bovendien bovenop dit allemaal, is er alleen een particulier gezondheidscentrum, dat men alleen kan bezoeken met behulp van veel financiële middelen.

7 – Bevolking

Volgens recente gegevens van het Bureau van CASEC, van de vereniging van vrijwilligers voor de vooruitgang van Lisière (AVAL), een gecertificeerde vereniging in het gebied, is de bevolking van Turbé als volgt verdeeld:

 1. a) Payrard ongeveer 1500 inwoners
 2. b) Duline ongeveer 1400 inwoners
 3. c) Pierroux ongeveer 2500 inwoners
 4. d) Garman ongeveer 2000 inwoners
 5. e) Terre Blanche ongeveer 3000 inwoners
 6. f) Rampe ongeveer 1500 inwoners
 7. g) Jonc ongeveer 2000 inwoners
 8. h) Hatte ongeveer 3500 inwoners
 9. i) Lisière ongeveer 3000 inwoners
 10. De Turbé bevolking wordt geschat op ongeveer tweeëntwintig duizend (22.000) inwoners.

La Hatte is een wijk in Turbé, 2e sectie Petit-bois waarin twee basisscholen zijn, we hebben nog geen middelbare school. Het instituut Mixte le Rocher stelt voor de onder/bovenbouw te vergroten tot doel om een complete school in La Hatte Turbé te hebben. Het proces is in uitvoering, maar nog niet op dit moment. Deze primaire instelling wordt gefinancierd door Jarikin en Double Harvest. Jarikin is Nederlandse organisatie, geleid door Jan Prins.

Hallo beste verantwoordelijk,

We hebben:

 1. A) lnstitution Mixte la voix du Christ: ongeveer 170 studenten
 2. B) College Lucien Jean Shilet: ongeveer 160 studenten
 3. D) petit agneau annexe ongeveer: 200 studenten
  E) lnstitution Mixte le rocher: ongeveer 300 studenten
  F) L’école Nationale de Jonc: ongeveer 350 studenten
 4. G) college petit parisien: ongeveer 200 studenten
 5. H) L’école Mixte Emmanuel cion: ongeveer 300 studenten
  G) collegc st clair Der: ongeveer 300 studenten
  H) lnst. Mixte Jean marie Desir: ongeveer 250 studenten
 6. I) Ecole Union Chretienne de pont Turbé: ongeveer 150 studenten
  J) lnstitution Mixte StLuc: ongeveer 100 studenten

Conclusie: Wij hopen dat door middel van deze informatie uw taak vergemakkelijkt om tot een positief resultaat te komen dat Turbé zou willen.

Dat God u zegenen en helpen kan!

Jean Dieubenit Decimis,
Directeur