Sponsorbrief

16-04-2021

We leven in een bijzondere tijd!

Wie had een jaar geleden kunnen bedenken dat zoiets als handenschudden niet meer mogelijk is en dat reizen beperkt moet worden tot een minimum.

Ook in Haïti is het een rumoerig jaar geweest, waar naast de Corona perikelen ook heftige demonstraties zijn tegen de zittende regering en de corruptie.

Reizen naar Haïti zit er dus voorlopig vanwege Corona en om veiligheidsredenen niet in, maar gelukkig zijn we daar heel goed vertegenwoordigd door onze vaste contacten Johan Smoorenburg en Wyphalda Jean.

Hierdoor blijven we volledig op de hoogte van onze projecten.

Vanwege Corona zijn onze twee scholen, de Jarikin School en school Trinité, vorig jaar 4 maanden gesloten geweest. Vandaag draaien ze weer volop. Ook de opleiding voor moeders om te leren lezen en schrijven is weer gestart, zowel een klas voor beginners als voor gevorderden.

De proeftuin begint steeds meer vorm aan te nemen.

Eind 2020 zijn de eerste producten geplant. Er waren wat opstartproblemen, maar we zijn niet ontevreden met het resultaat. Zo hebben we de tuin kunnen besproeien met water vanuit de aangelegde waterbron.

 

Elektriciteit is er nog niet, maar er wordt momenteel gebouwd aan de technische ruimte, de toiletgelegenheden, de hal, de trainingsruimte, installatie op de tuin voor waterverstrekking en de bouw van 600m2 kas met scherm doek en een plastic kastje van 160m2 voor opkweek en voor tomaten.

het teelt-traject begeleiden.

Naar verwachting zal dit alles medio dit jaar gereed zijn.

De tuin is opgedeeld in vakken, zie bijgevoegde tekening en foto’s.

We zoeken 9 zeer gemotiveerde kwekers/agrariërs, die gedurende een periode van 6 maanden onder leiding van onze twee agronomen leren het stuk grond te bewerken en te beplanten met beter zaad en bemesting.

Zij zullen allen een ander product gaan telen. Rijk Zwaan stelt de zaden om niet ter beschikking en zij zullenhet teelt-traject begeleiden.