Sponsorbrief December 2022

Aan het einde van het jaar ontvangt u van ons altijd een update over de omstandigheden en onze projecten op Haïti.

De laatste tijd staat Haïti weer meer in het nieuws. En helaas is het geen goed nieuws: nadat vorig jaar de president is vermoord, is Haïti in een machtsvacuüm gekomen. Een groot aantal gangs (gesproken wordt over 150) is hier ingesprongen en dat heeft ervoor gezorgd dat momenteel deze gangs het land regeren. Ze zijn beter bemand en beter bewapend en ze worden zeker beter betaald dan de lokale politie.

De regering staat met haar rug tegen de muur en heeft niets meer te vertellen.

Gevolg is onder andere dat de vluchtelingenstroom uit Haïti verviervoudigd is en dat worden er elke dag meer. Mensen vluchten in kleine en niet zeewaardige overvolle bootjes over het water, een zeer gevaarlijke situatie.

Omdat het zeer bemoeilijkt wordt door de gangs voor de mensen om naar de ziekenhuizen te gaan en voor de hulpverleners om naar de zieken toe te gaan, steekt Cholera ook weer serieus de kop op.

Ziekenhuizen hebben problemen vanwege de energiecrisis en de olietekorten. Door alle tekorten en door de aanhoudende gangoorlogen gaat de bevolking te kampen krijgen met een zware hongersnood.

Ten einde raad heeft de regering het buitenland en de Verenigde Naties gevraagd om te helpen de orde weer te herstellen.

Maar tot nu toe wil niemand zich branden aan militair ingrijpen: de gangs zijn te goed bewapend en zijn diepgeworteld in de Haïtiaanse samenleving.

Echter, deze situatie in Haïti heeft een negatieve invloed op de omgeving. Daarom denken en hopen wij op een doorbraak in 2023: wij hopen dat het buitenland gaat ingrijpen en de orde gaat herstellen.

 

Stichting Jarikin werkt al een aantal jaren in deze onveilige situatie. Hierdoor hebben wij Haïti de afgelopen 2 jaar niet zelf meer bezocht.

Wij prijzen ons echter gelukkig: wij hebben op Haïti een Haïtiaanse collega in dienst. Zij is de verbindingsschakel met onze projecten en zorgt ervoor dat wij nog elke 14 dagen rapporten en elke maand de financiële cijfers over de projecten ontvangen. Wij weten dus hoe het er met onze projecten voor staat en kunnen u, zelfs in deze donkere tijd, nog positief nieuws geven over ons project: de Jarikin school. Elk jaar worden opnieuw ca. 500 kinderen ingeschreven, dit jaar zijn het er zelfs 600.

Hiermee zijn wij vandaag betrokken bij ca. 900 kinderen en hun families.

Een grote verantwoordelijkheid!

De stekker uit onze projecten trekken zou vandaag het gemakkelijkst zijn, maar is voor ons geen optie.

Wij doen er vandaag alles aan om onze projecten open en draaiende te houden. We slagen er redelijk in, al is het soms niet voor de volle 100%.

Onze 3 scholen zijn open en de kinderen krijgen voor zover mogelijk voedsel. Via de kinderen, het personeel en de beveiligers zijn wij betrokken bij meer dan 1000 families. En deze families willen en kunnen wij niet in de steek laten.

En gelukkig hoeft dat ook niet: mede dankzij u als onze sponsor, kunnen wij nog elke maand geld overmaken naar onze projecten om ze draaiende te houden.

En er is nog meer positief en hartverwarmend nieuws:

Eén van onze projecten is een opleiding voor de vele moeders die nog analfabeet zijn. Het loopt goed en we zijn ondertussen ook een klas voor gevorderden begonnen.

Het opstarten van een naaiopleiding voor moeders was onze wens.

We schreven ons in bij een inschrijvingsmogelijkheid voor goede doelen. Ons doel werd gehonoreerd en wij ontvingen een bijdrage om het project op te kunnen starten en hiermee wederom een nieuwe dimensie aan de school te geven.

Meerdere echtparen uit De Lier verrasten ons dit jaar met hun actie bij hun feestelijke gebeurtenis.

Afgelopen week hebben wij een gesprek gehad met de heer Rob Padberg uit Haïti. Hij is vele jaren consul voor Nederland op Haïti geweest, momenteel 82 jaar oud en nog steeds zet hij zich, met de organisatie BND (Bureau de Nutrition et Developpement), in voor Haïti.

Namens de FAO (Food & Agriculture Organization) verzorgt de BND de distributie van voedsel op scholen.

Daarnaast is de BND bezig met een project voor 20 vrouwen, die tenminste 100m2 grond bezitten, om hen te stimuleren een moestuin te beginnen. Zij ondersteunen hen door het leveren van zaad, gereedschap en begeleiding bij het opzetten. Een deel van de oogst is voor eigen gebruik en een deel voor verkoop op de markt.

Het is een project wat ons ook aanspreekt en wat zeer aansluit bij ons tuinbouwproject. Door de onveilige situatie kunnen wij vandaag helaas niet verder bouwen aan ons tuinbouwproject. De materialen zijn ingeklaard, maar liggen veilig in een opslagplaats bij de haven. Bouwen gebeurt pas weer op het moment dat het land weer stabieler is.

Wij zijn daarom aan het bekijken of het project van BND op ons terrein, waar de kas uiteinde-lijk gebouwd moet worden, kan plaatsvinden. De heer Padberg onderzoekt momenteel of dit binnen de huidige veiligheidsproblemen mogelijk is. Wij worden op korte termijn hierover geïnformeerd.

Wij blijven actief, ook in deze zeer moeilijke tijd, om onze projecten draaiende te houden en te helpen met scholing en voedsel.

Dit kan alleen maar dankzij onze sponsoren, die wij erg dankbaar zijn en die onmisbaar zijn voor onze projecten en daarmee voor de kinderen, de moeders en het personeel die aan onze projecten verbonden zijn.

Voor het land kunnen wij niets doen, maar voor de ouders en de kinderen wel.

Ik wens u, mede namens ons team voor Haïti en in Haïti, een mooie decembermaand,

fijne Kerstdagen en een gelukkig en voorspoedig Nieuwjaar toe.

Met warme groet,

Stichting Jarikin

 

Jan Prins, voorzitter